Romania English Netherlands

Coson sau Koson

În acest moment, Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) nu prezintă nici o voce care să menționeze și să explice cuvântul, deși formula koson sau coson este folosită de către numismați în articolele științifice. Koson este preferat de cei care urmează numele așa cum este înscris pe monedă, în timp ce coson pare utilizat mai des de cei care leagă legenda de numele regelui Cotison (Coson) din sursele antice.

”Deoarece cei mai mulți cercetători – cităm dintre cei mai eminenți pe Max von Bahrfeldt, Iudita Winkler și Octavian Iliescu – cred că este vorba de un rege real, Cotiso sau chiar Coson, menționat de autori romani (Horatius, Suetonius, Florus), considerăm mai potrivit a utiliza transcrierea latină pentru numele emitentului: regele Coson, iar monedele lui – cosoni.”

Mihai Dima, Dan Ilie, Tezaurul de monede de tip KOSON descoperit la Târsa, com. Boșorod, jud. Hunedoara. Lotul păstrat la Banca Națională a României, în ”Simpozion de Numismatică, organizat cu ocazia comemorării Sfântului Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (1504-2004), Chișinău, 29 septembrie-2 octombrie 2004”, București, 2007, p. 41.

Carmen Maria Petolescu, Monedele regelui Coson, București, 2011, p. 11, nota 6