Emitentul
Teorii variate există despre emitentul acestor monede:
I. Monedele de aur de tip Koson au fost puse în legătură cu un rege dac, Cotiso-Coson, menționat în mai multe surse antice. Primul care a expus această teorie a fost Max von Bahrfeldt, pornind de la sursele antice:
II. Alți autori au pus monedele în legătură cu un rege cu numele Coson (Koson), altul decât Cotiso, care a domnit în Dacia. Pare greu de crezut că regele Cotiso, care îi conducea pe daci în atacuri pustiitoare peste Dunăre, să fie același personaj cu cel pe care Augustus se gândea să și-l facă ginere.
III. Coson (Koson) este un rege trac/dac, iar monedele au fost emise în numele lui de către Brutus în 42 î.e.n.
Alte teorii:
- Pornind de la premisa că monograma conține literele O L B, Coson (Koson) ar fi un rege scit din jurul Olbiei.
- Ținând cont de lipsa titlului regal, legenda indică numele unui oraș, variante propuse fiind Cosa (Cosear), Etruria; Kossea, Tracia sau Cos, insulă din Marea Egee.
Teoriile sunt mai vechi, și pot fi astăzi fanteziste, nefiind susținute de argumente valide.
Statuie de nobil dac. Epoca lui Traian
După Carmen Maria Petolescu, următoarele argumente trebuie luate în considerare:
- Datarea kosonilor în anii 31-30 î.e.n. era determinată de identitatea Coson = Cotiso și datarea ante 29 î.e.n. a episodului relatat de Horatius.
- Alegerea imaginii de pe revers, inspirată de iconografia lui Brutus, ar reprezenta pentru anii 31-30 î.e.n. un act inamical față de Octavian, fapt care intră în totală contradicție cu relatarea lui Suetonius.
- Reversul inspirat de iconografia lui Brutus plasează monedele în contextul anului 43 î.e.n.
- Raporturile între urmații lui Caesar și cei ai lui Burebista au rămas încordate după anul 44 î.e.n., iar alegerea taberei lui Brutus părea una firească.
- Numele emitentului este în cazul nominativ, spre deosebire de alți regi elenistici, și nu este însoțit de titlul regal (încă nerecunoscut sau prea puțin apreciat de Brutus, simbol al instituțiilor republicane.
Cele mai pertinente explicații par să fie următoarele:
O observație prețioasă, ținând cont de legenda de pe monedele de argint de tip Koson, cu iconografie de tip Macedonia Prima este următoarea:
Apoi:
În fine, o ipoteză expusă în 1961 de către Mayer Halevy considera că legenda KOΣΩN nu are legătură cu un nume propriu ci desemnează valoarea monedei și a aurului monetizat.
Horatius, Carmina, III, 8, 18
Daci montibus inhaerent. Inde Cotisonis regis imperio, quoties concretus gelu Danuvius inunxerat ripas, decurrere solebant et vicina populari. (”Dacii trăiesc nedeslipiți de munți. De acolo, sub conducerea regelui Cotiso obișnuiau să coboare și să pustiiască ținuturile vecine, ori de câte ori Dunărea, înghețată de ger, își unea malurile.”)
Florus, Bellum Dacicum, II (IV, 12), 18
Împăratul făgăduise în căsătorie regelui geților – Cotisoni Getarum regi – pe propria sa fiică.
Suetonius, Viața celor 12 Caesari, Augustus, LXIII, 4: