În 1911, cercetătorul german Max von Bahrfeld a realizat primul studiu științific, atribuind dacilor aceste monede de aur, clasificându-le într-un singur tip, cu două subtipuri, după prezența sau absența monogramei pe avers.
Tipul monetar a fost descris cu detalii sau general de numeroși cercetători. Poate cea mai sintetică este următoarea:
Aversul este similar cu reversul unui denar roman republican emis în anul 54 î.e.n.pentru M. Iunius Brutus: patru personaje mergând spre stânga, un accensus deschizând calea pentru un consul care este flancat de câte un lictor. Pe aversul kosonilor, întâlnim doar trei personaje, lipsind heraldul (primul personaj din stânga).
Reversul monedelor de tip koson a fost inspirat tot după un denar roman republican a lui Q. Pomponius Rufus, din anul 70 î.e.n. Pe originalul roman, era reprezentat un vultur cu aripile deschise, orientat spre stânga, cu capul spre dreapta, ținând în gheara lui dreaptă o cunună de lauri și sprijinindu-se cu gheara stângă pe un sceptru. Deosebirea între reversul kosonilor și cel al denarilor romani constă în faptul că pe monedele de aur dacice, vulturul are capul spre stânga, iar literele și simbolurile de pe denarii romani au fost omise.
Despre acvila de pe monede s-a scris că a fost redată în mai multe maniere:
Despre legenda monedelor, aceasta este KOΣΩN, scrisă cu litere grecești, transliterat KOSON sau COSON. Semnificația acestui cuvânt este încă necunoscută, mai multe ipoteze fiind formulate până acum: un nume propriu, în nominativ, al emitentului (regelui) sau chiar nume comun (poate abreviat). În civilizația geto-dacică clasică, limba greacă era cunoscută de elite, fiind folosită inclusiv în diplomație.
Prezența sau absența monogramelor pe avers a constituit un criteriu de împărțire a unui singur tip în două subtipuri.
La începutul anilor 2000, s-a considerat că:
Ideea este apoi reluată:
S-a mai precizat și că:
Alte teorii, precum lectura ei O L B (Olbia) sau că ar reprezenta numele lui Brutus, sunt nesigure.
S-a observat că monedele fără monogramă au un stil mai auster decât cel al monedelor cu monogramă, acest fapt indicând că au fost produse în două momente diferite sau de doi gravori diferiți.
Pe revers este înfăţişat un vultur cu aripile deschise, în profil spre st., el șade cu un picior pe un sceptru şi ţine în gheara dr. o cunună; împrejur cerc perlat”
C. Preda, Monedele geto-dacilor, p. 353.