În februarie 2005, Banca Națională a României a scos o replică după moneda dacică de tip koson din aur. Replicile, destinate colecționarilor, au făcut parte din seria ”Istoria monedei”, produsă de BNR alături de replica după 20 lei 1868, altă monedă importantă pentru istoria numismatică a României.
Spre deosebire de monedele antice, replicile BNR sunt bătute în tehnica proof (”oglindă mată”), au un titlu de 999/1000 și o greutate de 8,5 grame și sunt marcate cu litera ”R” de la Replică în interiorul cununii de lauri de pe revers. În colecții, pot fi întâlnite și probe ale replicii, produse de Monetăria Statului, în argint, tombac aurit și aluminiu, pentru verificarea, înainte de producerea replicilor de aur, a calității matrițelor.
Ca informație suplimentară, în anul 2006, Banca Națională a României a scos și o serie de alte patru replici după monede ale împăraților Traian și Hadrian, legate de istoria antică a României
Replici după monede cu caracter istoric emise de Banca Naţională a României
sursă: http://www.bnr.ro
Ca o curiozitate numismatică, din cauza tirajului mic, de doar 200 de exemplare, replicile produse de BNR sunt mai rar întâlnite și mai căutate de către colecționari, comparativ cu exemplarele originale!
În 2009, au apărut o serie de replici din tombac aurit (90 % cupru, 10 % zinc), produse de Monetăria Statului, ca urmare a unei comenzi private. Trăsătura caracteristică este prezența literei R în partea din dreapta a aversului.
Diverși întreprinzători au produs replici sau falsuri de koson în scop comercial: pandantive, ornamente de birou. Materialul este diferit (tombac, cupru, metal alb neprecizat), neputând fi confundate cu piesele originale. Este încă dificil de realizat un repertoriu complet al tuturor variantelor și producătorilor privați de replici de kosoni.
Mai multe falsuri, monede produse în epoca modernă cu scopul de a fi prezentate ca antice, au fost produse de-a lungul timpului.
Cele mai numeroase sunt falsurile produse în China, de o calitate scăzută, realizate din tombac, uneori aurit sau suflat cu un metal galben.
Cele mai periculoase falsuri provin din ateliere specializate în falsificarea de monede antice și sunt cu greu separate de piesele originale. Până acum, un koson de argint produs probabil în Bulgaria a fost raportat pe site-urile de specialitate. Diferența de stil între un original și falsul în cauză, dar și identificarea corectă a unei matrițe false ne permite încadrarea acestui tip în categoria ”falsuri”.